Monday, March 28, 2011

lagi lagi mengenai hati

suddenly the title is in malay.
why is that a bother? because when jennyto first start this blog, she promised to keep it in english.
so that her english wont deteriorate badly while her *ehem* temporary stay in Medan.
okay, WARNING this entry is lengthy.

but this entry in an unusual entry for this blog.
not only jenn don't usually blog in Malay
but jenn don't usually blog about PErAsaAn.

she hates to write about it.
but she think she needs to write it now.
sampai bila jenn nak mengelak?

jenn don't always blog about her feelings.
be it menyampah kat orang, jatuh cintan ngan orang, kecewa berguling guling.
no, she might hint about here and there when she cant stand it.
but NEVER the whole entry.

she likes to tell about her clinical stuff.
they make her excited to be a doctor.

but hey, meredith grey had issues right.

okay, enough introduction.

so this past month or, 2 months huh? time flies.
kebelakangan ini is more like it. kebelakangan ini terlalu banyak isu mengenai perasaan.

Perasaan #1 Cinta.
geli rasa nak taip perkataan cinta tuh.
tapi cinta tu wujud. bukan suka tapi cinta.
bukan main suka suka orang kacak di televisi. NO!
Love is easier to type. Maybe because love is usually used everywhere. Until the very meaning of it is lost.

I've observed to many wrong kinds of love these days, I just hope that everyone came to their senses and stop the love drama thingy.
Korang yakin ke tu cinta korang?
Kalau yakin, alhamdulillah, tie the knot.
Itu orang.

Jenn?
There were moments when her friends call the 'STCMO' mode.
She wish she find her own, her own man, but she knows there's still many things to achieve.
Even her studies pun x complete, jangan nak berangan nak bercinta.

I once read a great article from here.
 “tempat asal cinta ada satu je.” , kata dia.
Saya percaya jodoh itu misteri. Letaknya di tangan Allah, bukan manusia. Jangan biar manusia lain menetapkan definisi jodoh bagi kita.


I suggest you guys read the full article. it's worth the time, seriously.


Perasaan #2 Benci/Menyampah
Biasa lah kawan-kawan. Berlainan latar belakang.
Ada yang dilahirkan dalam keluarga yang sopan santun.
Ada yang dilahirkan dalam keluarga yang agak-agak ganas.


Memang Allah SWT dah ciptakan kita berbeza. 
Of course, korang akan cakap, kesabaran manusia tu ada limitnya.
But if you guys think, sampai bila la ko nak menyampah kat orang tu kan?
Yang rugi nye, orang yang menyampah.
Bukan orang yang ko menyampah tu.
Kalau orang yang korang menyampah tu tak teraffect pun ngan korang, tu menunjukkan dia bersabar.
Atau dengan kata lain, korang kurang sabar.


Ok sebelum jenn merapu macam pensyarah psikologi, NEXT!!!


Perasaan #3 Mencari perhatian
Dalam banyak-banyak perasaan yang nak diblogkan, I think this is the most interesting one.
Because nowadays, there are certain status updates yang tujuan dia tak lain tak bukan,
MENCARI PERHATIAN.
Maybe korang kurang kasih sayang dari kawan-kawan.
Maybe korang tak reti nak selesaikan masalah in real life.
Maybe jugak korang dah takde mulut nak bercakap, hanya ada jari jemari untuk menaip.
DAN takde handphone untuk SMS cuma ade laptop untuk UPDATE STATUS.


Sekian terima kasih.

3 comments:

aiichan said...

you gotta be more expressive dear. its good for you =)

Anonymous said...

suke yg entry tu. dh pnh bace suatu ketike dulu n tertawan ngn susunan ayat n olahan bahase nye. =D

bout d 1st prob, agk runsing n smpai skg t'tnye2 sape la agknye insan t'sebut. =P

2nd prob, xyh la nk mnyampah lbh2,buang mase n wat tmbh skt hati.

3rd prob, sian pade mereka2 itu.

kesimpulannya: sy amat bosn pd ketike ini

it's jenn. said...

aiichan : haha i just cant do out loud (in blog) hehe :D

anon :xyah la tertanye2 sape org nye..kabur lagi..kne doa dpt yg terbaik untuk diri ni yang x bape perfect ni T_T
bosan? what a way of fulfilling it with reading my blog, i'm flattered. huhu