Thursday, November 15, 2007

+.::.+ a break +.::.+

exam.

so be it.

meanwhile.

bace2 la nie okayy..

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat
Renungan khususnya untuk para wanita dan diri sendiri.....
Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah menangismanakala ia datang bersama Fatimah.
Lalu keduanya bertanya mengapa Rasul menangis.

Beliau menjawab, "Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihatperempuan-perempuan yang sedang disiksa denganberbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis.
Karena,menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dantimah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya. Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannyasampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking. Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri. Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan kedalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta. Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.
Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.
Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taatkepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dannifas.
Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.
Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karenaia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek danberhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.
Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnyadiulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.
Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta.
Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."

Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis. Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

renung-renungkan..dan selamat beramal :)

wish me luck..
n thx yg wish my bdae!!
nnti i'll do a special entry for it!!~

2 comments:

eizat An-nuri said...

Sedih bile baca cerita Rasulullah kpd anaknya, Fatimah ni. Nabi adalah org yg telah melihat sendiri nikmatnya syurga dan azabnya neraka.. sob..sob...

W/b ade hadith nabi yg menceritakan kelebihan wanita2 yg solehah. =)

1. “Doa orang perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”

2. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya

3. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan

4. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba yang ikhlas untuk membela agama Allah

5. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa mengangis dan takutkan Allah, akan diharamkan daripada api neraka ke atas tubuhnya

6. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10 000 tahun)

7. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh

8. Apabila memanggil akan engkau 2 orang ibu bapamu maka jawablah panggilan ibumu dahulu

9. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang & puasanya

10. Syurga itu dibawah telapak kaki ibu

Byk lagi hadith2 nabi yg menceritakan kelebihan wanita solehah ni. jd cemburu plak. eheh...

jennz said...

perempuan ni memang patut dijaga dengan elok..

sebab lihatlah.
seperti hadith2 yg dipaparkan aizat. banyak yang boleh didapat sebagai seorang perempuan.

tapi sedih bila ramai juga yang lupa.
semoga jenn dan kawan2 x lupa...